Wat met een gevel zonder isolatie?

Gevel isolatieAls u een huis koopt, is het soms moeilijk om te achterhalen of de gevel isolatie bevat. Nochtans is dit van groot belang: het wooncomfort neemt er mee toe en het bedrag op uw energiefactuur zal aanzienlijk slinken. En natuurlijk vaart ook het milieu er wel bij.

Vooral de gevels van oudere huizen (gebouwen van voor 1970) bevatten vaak geen isolatie. Bij het aankopen van zo’n oude woningen, houdt men dus best rekening met eventuele extra kosten. Als de muren geen isolatie bevatten, dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel gaat het om een massief gemetselde muur (vooral in heel oude huizen is dit geval), ofwel is er sprake van een spouwmuur. Dit betekent dat er dan zowel buiten- als binnenmetselwerk is, met daartussen een luchtspouw. De spouwmuur is over het algemeen gemakkelijker te isoleren, omdat zowel aan de buitenkant als binnenin de luchtspouw isolerend materiaal kan worden aangebracht (bv. rotswol, papiervlokken of korrels).

Toch is het mogelijk dat isoleren aan de buitenkant of de binnenkant (niet in de spouw) in sommige gevallen de betere oplossing is. Het is belangrijk om eerst advies in te winnen, alvorens iets te ondernemen. Slechte isolatie kan immers heel wat ellende zoals warmteverlies of vochtproblemen veroorzaken.