Gevelreiniging: de verschillende manieren om uw gevel te reinigen

Gevel reinigingVan plan om zelf uw gevel te reinigen? Voor de reiniging van uw gevels bestaan een aantal verschillende technieken die elk hun specifieke voordelen hebben. De bekendste manier is wellicht zandstralen: gritkorrels worden dan door middel van een compressor onder hoge druk tegen de gevel gestuwd. Vlekken, mossen of verflagen, maar ook bestaande voegen moeten eraan geloven. Nadien moet dus meestal ook hervoegd worden.

Een andere methode van gevelreiniging is de chemische reiniging. Een chemische stof wordt dan op de gevel verneveld. Eens de reinigende stof voldoende ingewerkt is, wordt ze vervolgens verwijderd met een hogedrukreiniger. Voor chemische reiniging wordt enkel gekozen als er geen andere mogelijkheden zijn.

Dan is er ook nog de nevelstraaltechniek. Aan de hand van krachtige (soms roterende) waterstralen worden coatings, verflagen, enz. verwijderd. De enige voorwaarde is dat de te verwijderen laag minder hard is dan de onderlaag. Deze techniek is meestal een stuk vriendelijker voor de ondergrond dan zandstralen. Een laatste techniek is stoomreinigen: aan de hand van een stoomgenerator wordt dan stoom gecreëerd, die onder lage druk op de gevel wordt gespoten. Het is echter al vaak gebleken dat deze techniek een stuk minder doeltreffend is, dus stroomreiniging wordt best enkel gehanteerd als de ondergrond daar specifiek om vraagt.