Gevel impregneren

Wat is impregneren?

Wanneer men een materiaal gaat impregneren, dan wil dat zeggen dat men dat materiaal met een andere stof zal doordringen. Met deze techniek kan een materiaal waterafstotende en schimmelwerende eigenschappen verkrijgen.

Waarom de gevel impregneren?

De meeste materialen zijn gemaakt van een poreus materiaal, dit materiaal neemt zeer makkelijk en snel vocht op. Hierdoor kan het vocht doorslaan door de gevel en heeft dit een aantal bekende problemen als gevolg:

Het is dus zeer belangrijk om de gevel te impregneren, op die manier zal de gevel geen water meer opnemen en ook zal het vuil dat zich in het water bevind de kans niet meer krijgen om zich vast te hechten aan de gevel. Bij nieuwbouw is dit ook aan te raden, de gevel zal dan langer proper blijven en makkelijk reinigbaar zijn.

Voorbereiding impregneren

Wanneer je je gevel wil impregneren moet je eerst je gevel nakijken of die zich nog in goeie staat bevind, anders zal de impregnatie niet optimaal gebeuren. Als de staat van de gevel niet goed meer is, dan moet er eerst een gevelreiniging gebeuren en wanneer het zelfs zo zou zijn dat de staat van de gevel begint te vervallen dan is een gevelrenovatie nodig. Pas wanneer de gevel terug in orde is, kan men overgaan tot het impregneren ervan.