Een gevel in hout

houten gevelIs een gevel in hout iets voor u?  Gevelbekleding met hout zit in de lift. Dat is niet toevallig, want hout heeft een aantal onmiskenbare voordelen. Het is een karaktervolle en warme grondstof die zowel in rustieke als moderne bouwprojecten kan gebruikt worden. Bovendien is het een natuurproduct, wat natuurlijk met zich meebrengt dat u rekening moet houden met mogelijke verkleuringen. Het is ook een grondstof waarvoor geen zware funderingen nodig zijn. In vergelijking met baksteen is het immers relatief licht.

Hout heeft verschillende duurzaamheidklassen. Als u hout gebruikt voor uw gevel, dan gebruikt u best hout met duurzaamheidklasse I of II. Vaak gaat het dan om tropisch hardhout. Uw gevelbekleding krijgt heel wat te verduren, dus neemt u ook beter een aantal beschermende maatregelen. Als u dat niet doet, moet u zeker voor duurzaamheidklasse I kiezen. Hou er ook rekening mee dat u kunt kiezen voor houtsoorten die hun kleur behouden en houtsoorten die verkleuren.

Als u milieubewust bent, kunt u ook best op zoek gaan naar hout uit duurzaam beheerde bossen. Vergis u niet: er zijn weinig grondstoffen die ecologischer zijn als u ze goed weet te kiezen. Hout is immers een hernieuwbare grondstof.