Panelen voor uw gevel

Gevelpanelen zijn vooral bekend bij winkels en bedrijven. Daar worden ze ook het meest gebruikt. Denk maar aan de vele supermarkten die grote egale “tegels” als gevel hebben. Dit soort gevelplaten wordt nu ook steeds meer gebruikt voor particuliere woningbouw. En daar zijn enkele redenen voor.

Eerst en vooral is er het esthetische effect. Vele mensen vinden een egale gevel mooi en gebruiken gevel panelen om een een modern, minimalistisch concept uit te werken. Maar panelen op de gevel hoeven er niet noodzakelijk modern uit te zien. Met overlappende panelen kan zelfs een erg klassiek en rustiek effect bekomen worden. Afhankelijk van het gebruikte materiaal (vezelcement, zink, hout of zelfs een aluminium gevel) zijn er verschillende mogelijkheden.

Wat de meeste materialen met elkaar gemeen hebben zijn stevigheid en duurzaamheid. Ook brandveiligheid, vochtbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid worden vaak aangehaald als sterke troeven van een gevel die bekleed is met panelen. Bovendien is een gevel met panelen beter bestand tegen temperatuurwissels, UV-stralen en chemische middelen.

Gevelplaten kunnen zowel bij nieuwbouw als renovatie gebruikt worden, aangezien ze gemakkelijk met andere materialen kunnen worden gecombineerd. Toch is er ook een nadeel aan gevelpanelen: vaak is het prijskaartje niet mals, als is dit in sterke mate afhankelijk van het gebruikte materiaal.